ESL Pro League: Europa

ESL Pro League även förut kallad ESEA Pro League, är en Counter Strike turnering som har huvudsäte i två kontinenter, Nordamerika och Europa. Idag har ESL Pro League 26 lag, där 14 av lagen är i Europa och resterande i Nordamerika. Turneringen sägs vara en av de största i Counter Strike och räknas därför som en av de ”Major” turneringarna i e-sports. Under senare åren har e-sports utvecklas och efterfrågan för spel har ökat enormt, därför har också vissa turneringar följt med. ESL Pro League är ett bra exempel på detta och grundandes så sent som den 4 maj 2015.

Glasögon framför dataskärm

Tidigt i november år 2014 så meddelande den tyska e-sport ligan att de hade skapat en europeisk liga, denna skulle heta European ESL league. Ett par månader senare så meddelade ESL att de valt att göra ett samarbete med en nordamerikansk e-sports liga för att kunna skapa den största turneringen för Counter strike. Detta gjordes även för att öka den totala prispoolen och locka så många nya fans som möjligt. Det är lätt att starta med e-sport. Det enda som behövs är en bra gamingutrustning. Däremot kan kostnaderna dra i väg eftersom specialutrustning kan vara väldigt dyrt och det är inte alla som har en sådan summa pengar. Men jämför lån på Enklare.se om du är i behov av en startsumma för att finansiera din utrustning.

Koder på en data

Skapandet av ESL ledde till en prissumman för vinnaren som låg på totalt 500 000 dollar, detta redan under första turneringen. Ett år senare expanderade de antalet lag i turneringen och lyckades höja denna prispoolen till 1 miljon dollar, samtidigt som de ändrade antalet turneringar per år, från ett till två. Nu har ESL höjt prispoolen med ytterligare 250 000 dollar för att få höja den totala vinstsumman för första laget som nu helt ensamma kammar hem 1 miljon dollar. ESL även lag som kommer från regionerna utanför Europa och Nordamerika. Som mest har ESL haft cirka 28 olika lag från mer än 3 regioner.

Att dessa enorma turneringar bildas är på grund av e-sportens massiva fanbase. Detta leder till att många ungdomar struntar i skolan och istället satsar allt på e-sport då det helt plötsligt finns möjligheter att tjäna riktiga pengar. Detta är både bra och dåligt då man inte alltid lyckas, som tur finns det nu gymnasieutbildningar i skolan för de som tänker bli professionella gamers. Vem skulle inte vilja plugga något man älskar?