Vad är e-sport?

Sport är något av det största som finns och ett intresse miljontals människor har i världen. Men vad är e-sport egentligen?

Är e-sport och sport samma sak?

En vanlig fråga är huruvida e-sport och sport kan ses som samma sak. Svaret är egentligen både ja och nej. Delvis kan de här två begreppen kopplas samman. Bland annat eftersom det finns ett tävlingsmoment inom e-sporten, vilket det finns inom vanlig idrott också.

Men är det den enda likheten? Nej, faktum är att det finns flera saker som påminner om varandra. Inte minst att e-sport kan vara fotboll och ishockey, fast online. Det vill säga att de som utövar elektronisk sport inte gör det på en fysisk fotbollsplan. Istället sitter de bakom en PC, ett Xbox eller Playstation. Hur fotboll inom e-sporten är upplagd är lite olika. I vissa fall kan man spela 11 mot 11 som i en riktig match. I andra fall spelar man genom att styra hela laget.

Det här är ingen ovanligt. I andra e-sporter är upplägget likt. Inom hockey och NHL spelas såväl 6 mot 6 som “hellagsstyre”. Det gör att sporterna kan passa en bredare typ av tittare. Inom de större sporterna i Nordamerika är även NFL (Madden, amerikansk fotboll) samt basketspelet NBA stort. Här finns också riktigt stor prissummor på flera miljoner kronor per säsong.

Vill man till de riktigt stora pengarna ska man istället leta sig till Dota 2, LoL, Fortnite eller något annat av de gigantiska spelen inom e-sporten. Faktum är att många proffs inom till exempel Dota 2 tjänar tiotals miljoner kronor eller mer per år. E-sporten växer generellt mycket för varje år som går och då många redan spelar datorspel för nöjes skull ger det här det hela en ny dimension då de istället kan tävla också. Samtidigt verkar Riksidrottsstyrelsen döma ut e-sporten även om det kan förändras.