Driv ditt e-sportlag som ett företag

Har ni startat ett e-sportlag tillsammans? Det är bra. Men det kan redan från start vara värt att tänka på hur ni ska organisera er, i alla fall om ni satsar hårt och planerar att i framtiden vara bland de bästa. Om ni lyckas med det kommer det börja snurra en hel del pengar runt er i form av sponsring och turneringsvinster. Det är fler än ett kompisgäng som har blivit osams när den typen av intäkter kommit med i bilden vilket gör det klokt att redan från start börja fundera på hur eventuella pengar ska fördelas. Ni behöver helt enkelt driva laget som om det vore vilket företag som helst.

Skriv tydliga avtal

Det första steget till att behålla sämjan är att skriva tydliga avtal mellan er. Är det någon som har finansierat datorer, lokaler med mera? Då är det sannolikt rimligt att han eller hon också får en större del av kakan. Samma kan vara aktuellt om någon är en mycket bättre spelare än de andra och bär laget. Eller för den delen om någon i gänget sköter det mesta i form av logistik, marknadsföring och andra saker som ett e-sportlag behöver tänka på.

Om ni har kontakter med andra företag är det också bra att skriva avtal med dem. Inte bara lita på en handskakning. Det är klokt att skaffa ett avtalshanteringssystem till hjälp. När ni har ett sådant får ni en bra överblick över alla era avtal, vad som gäller och hur.

Välj organisationsform

Det finns många sätt att driva ett e-sportlag på rent organisatoriskt. Innan ni börjat dra in pengar kan en ideell förening vara ett bra sätt att börja på. Om ni är hyggligt unga brukar det dessutom gå att få en del bidrag av kommunen då, samt tillgång till lokaler och liknande. Men när ni börjar komma upp er är det bästa att starta företag. Antingen enskilda eller ett gemensamt. Läs in er på hur olika företagsformer fungerar och vad som är fördelen med de respektive innan ni bestämmer er.

Håll koll på ekonomin och ha tydliga roller

För att ett företag ska fungera behöver ekonomin skötas. Om ni gör av med mer pengar än ni får in finns risken att ni tvingas gå i konkurs. Låt den av er som har bäst sinne för siffror sköta ekonomin och räkna på hur mycket ni kan ta ut i lön och hur mycket ni behöver investera i ny utrustning. Även om det är en som har huvudansvaret är det dock klokt att hålla ekonomin öppen för alla. Transparens är viktigt.

Se också till att samtliga i laget får någon form av arbetsuppgift. Det är lätt att en sköter allt medan de andra surfar med. Nån kanske får bli marknadsansvarig medan någon annan ser till att ni alltid har hotellrum bokade när ni ska iväg på en turnering. Det är helt enkelt klokt att se till att det blir en rättvis fördelning på arbetsuppgifterna. Om inte annat gör det att alla får lika mycket tid att öva på själva sporten.