Kända e-sportsturneringar

E-sport är en sport som ständigt växer, och som är större än många någonsin skulle kunna tänka sig. För att förstå hur stort det är räcker det med att ta en snabb titt på några av de många e-sportsturneringar som arrangeras runt om i världen.

Flera av dessa arrangeras av det svenska Dreamhack. Dreamhack känner de flesta till som det största LAN-partyt i världen, men separat från LAN:et anordnar Dreamhack också stora internationella e-sportsturneringar under namnet Dreamhack Open. Deltävlingarna i turneringen har hållits i bland annat Stockholm, Bukarest och Valencia, medan finalen har arrangerats i samband med Dreamhack i Jönköping. Det är spelet Starcraft II som spelas under turneringen, där prissumman för deltävlingarna är 175 000 kronor, och 500 000 kronor för finalen.

En turnering som inkorporerar flera olika spel är Electronic Sports World Cup, eller ESWC. Mästerskapet har arrangerats årligen sedan år 2003, och kvalificering till turneringen sker genom nationella uttagningar, precis som till världsmästerskap i andra sporter. Under ESWC har det bland annat hållits mästerskap i spel som Counter-Strike, Warcraft, Unreal Tournament, Gran Turismo, Pro Evolution Soccer, Dota, Starcraft, FIFA, Guitar Hero, Need for Speed och Street Fighter.

1280px-2011_blizzard_cup_grand_finalEn annan världsomspännande e-sportsturnering är World Cyber Games, vars första upplaga arrangerades redan år 2000. Under de första fyra åren hölls turneringen i Sydkorea, som är något av e-sportens Mecka, men sedan år 2004 har turneringen flyttat runt och hållits på olika platser varje år. Precis som vid ESWC får varje land som deltar arrangera nationella kvaltävlingar först, och skicka en representant till turneringen. Tävlingen sponsras av en rad datorföretag, och kan därför locka deltagare med en prissumma som har varit så stor som 400 000 dollar. Turneringen har växt från att år 2000 ha knappt 200 deltagande spelare från 17 olika länder till att bara två år senare ha mer än dubbelt så många spelare från 45 olika länder. Som mest har spelarantalet varit uppe i 800 spelare från 78 olika länder, år 2008 när turneringen hölls i Köln i Tyskland.

Intresset för e-sport har ökat på senare år, något som bland annat speglas i att tv-kanaler som TV6 har börjat sända stora e-sportsevenemang. Även SVT direktsände Dreamhack-finalen på både SVT2 och SVT Play. Om du själv ska anordna ett e-sportsevenemang som exempelvis ska livestreamas via nätet, och du vill ha hjälp med produktionen, kan du kontakta ett produktionsbolag som Crisp Film. På så sätt kan du höja produktionsvärdet, och kanske bidra till att även höja e-sportens anseende bland de som inte är insatta.