De 7 E-sportturneringarna med de största prispotterna

E-sport har blivit mainstream och med det har också vinstsummorna i de största turneringarna ökat. En professionell E-sportare kan visserligen inte tjäna lika stora pengar som exempelvis ett fotbollsproffs, men väl tillräckliga summor för att leva mycket gott. Hur många spelare har inte fått höra av sina föräldrar att deras hobby aldrig kommer att leda till någonting? Här följer en lista över de E-sportturneringar som har de största samlade prispotterna och som betalar ut mest till sina vinnare.

  • 7. Världsmästerskapen i Call of Duty – många skulle hävda att spelserien Call of Duty passerat sitt bäst före-datum, det hindrar dock inte att det finns stora pengar att vinna för den som spelar det på professionell nivå. En total pott på mer än 15 miljoner kronor är ett argument så gott som något att börja spela CoD igen.
  • 6. Världsmästerskapet i Halo – uppbackade av gigantiska Microsoft, kan den här turneringen erbjuda nästan 9 miljoner kronor till den spelare som tar hem hela kalaset. Den totala prispotten ligger på mer än 22 miljoner kronor, så en pallplacering räcker för att du ska slippa tänka på räkningarna för lång tid framöver.
  • 5. Världsmästerskapet i Smite – 2015 års mästerskap såg Cognitive Gaming ta hem första priset på lite mer än 11 miljoner kronor från en prispott som totalt låg på nästan 23 miljoner kronor. Turneringen erbjuder fortsatt höga vinstsummor genom att erbjuda en prispott som kombinerar vinstpengar från Hi-Rez Studios och crowdfunding.
  • 4. Valve Majors Dota 2 – Vid sidan av den här listans första plats är Valve Majors världens största tävling för Dota 2. Det är inte förvånande om man tittar på prisspotten som ligger på saftiga 25 000 000 kr. Gott om pengar för att köpa hus, resa eller gå en ledarskapsutbildning då man kanske vill starta ett eget företag, anställa folk och arbeta med sin favorithobby eller liknande.
  • 3. Asiatiska mästerskapen i Dota 2 – En samlad prispott på drygt 26 miljoner kronor gör de asiatiska mästerskapen i Dota 2 till den E-sportturnering med den tredje största vinstsumman. Tävlingen var skådeplats för en av de största utskåpningarna någonsing då laget Evil Geniuses besegrade Vici Gaming med 3 mot 0.
  • 2. League of Legends World Championship – Världsmästerskapet i League of Legends har den näst största samlade prispotten på ungefär 44 miljoner kronor. En del av summan står spelskaparen Riot Games för medan den andra delen samlas in genom crowdfunding samtidigt som turneringen pågår.
  • 1. The International – Den tidigare datorspelsutvecklaren Valve står bakom turneringen The International som har den överlägset största prispotten på ungefär 212 miljoner svenska kronor. En prispott som dessutom tycks öka för varje år som går. Vilket spel handlar det om? Dota 2.

Den största enskilda vinsten? Den togs hem av Team Liquid som fick ungefär 96 kronor att dela på när de vann turneringen 2017.