Drömmen om att bli proffs i e-sport

Det här med e-sport är något av en vattendelare mellan generationerna. Många som är födda på 60-talet eller tidigare har knappt hört begreppet trots att det är fråga om en snabbt växande idrottsrörelse. E-sport har utvecklat sig till en stor åskådarsport via events som sänds live online och det finns många som försörjer sig på att utöva e-sport. Drömmen om att ta sin hobby till en högre nivå och bli ett proffs inom e-sport är alltså fullt realistisk. Om man är tillräckligt duktig. I den här texten ska berätta vad man behöver tänka på om man vill bli en av dem som tjänar pengar på e-sport.

Vilka egenskaper krävs av ett proffs?

E-sport är en paraplybeteckning som rymmer massor av sporter i form av olika dataspel som det tävlas i på hög nivå. Vad man behöver bli bra på för att kunna hävda sig på högsta möjliga nivå beror på vilket av dessa spel det handlar om. Ett single player spel som fotbollsspelet Fifa kräver lite andra egenskaper än ett lagspel som Heroes of the Storm. Snabb reaktions- och koordinationsförmåga samt känsla för hur man fattar korrekta strategiska beslut i realtid är egenskaper som alltid kommer till användning. Konsten att lägga upp sin träning på ett sätt som verkligen ger resultat är mycket viktig att bemästra. Sen gäller det naturligtvis, precis son inom all idrott, att verkligen lägga ner den tid som krävs på sporten. Om du vill bli nästa stora namn inom e-sporten gäller det att välja ett spel som du har talang för och sedan börja träna seriöst.

Hur tjänar man pengar som proffs?

Om man vill börja träna på heltid innan man har tillräckligt stora intäkter eller om man behöver investera i sin utrustning kan ett Mobillån vara till stor hjälp. Man ska dock inte låna för mycket om man inte är säker på att man är tillräckligt bra för att kunna få igen pengarna. Många e-sportare har lukrativa sponsoravtal och kan även få pengar för att överhuvudtaget ställa upp i stora internationella turneringar. I vissa spel är prispotterna så stora att de bästa spelarna kan försörja sig bara på dem. Counter-Strike och Starcraft har länge varit två av de största spelen inom e-sport men det som anses vara det största spelet just nu är Dota 2, ett lagspel i fantasymiljö där en enda turnering har haft en så stor prispott som 20 miljoner dollar, som 16 lag kämpat om (de bästa lagen i världen).