Hur vältränade är de som tävlar i e-sport?

En vanlig fördom om e-sport är att utövarna är överviktiga, otränade “nördar” som bara sitter på en stol hela dagarna. Alla som någon gång besökt en stor turnering vet att sanningen ser väldigt annorlunda ut. De flesta är normalbyggda eller snarare lite underviktiga och på hög nivå måste man leva överraskande hälsosamt. Det beror på att e-sport kräver en oerhörd koncentrationsförmåga och reaktionsförmåga. Skulle en utövare vara i extremt dålig form, finns ingen chans att de orkar med ett pass på flera timmar. Har de istället god syreupptagningsförmåga och god hälsa i övrigt blir det inga problem att bibehålla sitt fokus.

Hur tränar e-sportare?

Exakt hur en e-sportare lägger upp sin träning är ganska individuellt. Vissa har rent genetiskt en hög ämnesomsättning som gör att de kan äta precis vad de vill och fortfarande hålla vikten. Andra måste jobba hårdare och se till att bränna tillräckligt med kalorier. Vad de har gemensamt är att de måste hitta ett upplägg som passar deras egna förutsättningar, så att de kan prestera på topp i de stora tävlingarna.

En parallell kan dras mellan e-sport och olika tekniksporter som till exempel dart och minigolf. Den fysiska styrkan eller den fysiska uthålligheten är inte det viktigaste, utan snarare hög precision och förmågan att bibehålla fokus. Om du spelat minigolf i Stockholm och gjort bra resultat, kan det vara ett tecken på att du har de egenskaper som krävs för att lyckas inom e-sport. Likt i minigolf handlar det sedan om att lära sig små detaljer på olika banor och öva i otaliga timmar för att få den rätta fingertoppskänslan.

Heaton tränar varje dag

Emil “Heaton” Christensen var en av Sveriges första riktigt stora e-sportare och över sin karriär blev han världsmästare i spelet Counter-Strike (CS) hela åtta gånger. Han tränar varje dag för att få mer energi i vardagen. Det är också någonting han gjorde när han var som bäst. Enligt Heaton märkte han direkt att det gick sämre när han legat på latsidan med träningen. Bland annat lyfter han fram hur reaktionsförmågan försämras för den som är i dålig form.

Dessutom är Heaton engagerad i debatten om att e-sportare inte anses vara “riktiga idrottare”. E-sport är dock här för att stanna och börjar bli allt mer accepterad i Sverige. Tänker man efter finns det väldigt många sporter som till och med ingår i OS som egentligen inte har några högre fysiska krav än e-sport.

I vissa dataspel har e-sportare på den högsta nivån en puls på uppemot 160-180 slag i minuten och gör omkring 400 olika moment per minut. Väldigt få människor klarar av att leverera på den nivån. Det kan jämföras med till exempel skytte eller ridsport där många 50-plussare har varit på prispallen i stora tävlingar. I USA och i Asien behandlas e-sportare redan som vanliga sportstjärnor och i framtiden kommer nog fler få upp ögonen för e-sport och allt det hårda arbete som krävs för att bli bäst.