E-sport drar storpublik

För inte så länge sedan var många som fnös åt tanken på att kalla dataspel för idrott men idag har utvecklingen formligen exploderat och det finns gott om professionella utövare och många event drar fulla hus. E-sport kan dessutom följas online av åskådare som inte ens behöver lämna den sköna soffan hemma. Man kan se de flesta sporter via tv eller en dator men skillnaden här är att skärmen är själva arenan. Den som följer en tävling inom E-sport ser samma sak på skärmen som utövarna själva och från samma perspektiv.

Vad gör E-sport så publikvänligt?

Att dela skärm med utövarna under en tävling i E-sport skapar en mycket stark närvarokänsla jämfört med många andra publiksporter där det kan svårt att följa med i vad som händer. Spelen det tävlas i har de flesta i publiken själva erfarenhet av och att se spelar på hög nivå innebär att man kan få många tips som gör att man själv blir en bättre utövare. Sajten Twitch är en plattform som specialiserar sig på att erbjuda strömmade events inom framförallt E-sport. Youtube är också mycket viktigt inom denna kultur. Där kan vem som helst kommentera klassiska matcher och de bästa kommentatorerna når riktigt många följare och skapar stora värden för publiken genom sina initierade inblickar.

En billig publiksport

Att följa E-sport live och att fördjupa sig i analyser i efterhand är mycket billigt jämfört med att titta på andra sporter. Det är en av anledningarna till att så många fastnat för detta. Det är, som i så många andra sammanhang online, i första hand reklam som ger intäkter åt dem som tillhandahåller sändningar. Det bästa spelarna och lagen är sponsrade och de Youtube kanaler och andra forum som har många åskådare kan sälja annonsplatser. Det finns även betaltjänster, som Twitch, men dessa kostar sällan mer än några få euro i månaden. Inom andra sporter behöver åskådare ofta resa för att kunna uppleva sina sporter på ett bra sätt. För E-sportens publik kan ett mindre snabblån räcka till utrustning som ger en perfekt ljud- och bildupplevelse under många år.