Spelet Starcraft

StarCraft är ett science-fiction datorspel skapad av Chris Metzen och James Phinney och ägs av Blizzard Entertainment. Det utspelar sig på 2600-talet och fokuserar på en galaktisk kamp för dominans bland fyra arter – den anpassningsbara och mobila Terrans, den ständigt utvecklande insektoid Zerg, den starka Protossen och den gudliknande Xel ‘ Naga Creator Race-i en avlägsen del av Vintergatan som kallas Koprulu-sektorn. Serien debuterade med videospelet StarCraft 1998. Det har vuxit till att omfatta ett antal andra spel samt åtta noveller, två Amazing Stories-artiklar, ett brädspel och andra licensierade varor som samlarobjekt i form av statyer och leksaker.

En spelare som fokuserar

Blizzard Entertainment började planera StarCraft 1995, med ett utvecklingslag lett av Metzen och Phinney. Spelet debuterade på E3 1996, och använde en modifierad Warcraft II-spelmotor. StarCraft markerade också skapandet av Blizzard Entertainment’s filmavdelning; spelet introducerade högkvalitativa filmbaserade integraler till serien i spelet. Största delen av det ursprungliga utvecklingslaget för StarCraft återvände till spelets spelpaket: Brood War. Spelets utveckling började strax efter att StarCraft släpptes. På allaannonser kan du hitta din utgåva av spelet. Under 2001 började utvecklingen av StarCraft: Ghost under Nihilistic Software. Till skillnad från tidigare strategispel i realtid i serien, skulle Ghost vara ett smygspel. Efter tre års utveckling sköts arbetet upp med spelet under 2004.

Utveckling av StarCraft II: Liberty Wings började 2003 och spelet började utvecklas i maj 2007 och släpptes i juli 2010. StarCraft II-franchisen fortsatte med StarCraft II: Heart of the Swarm-expansionen, som släpptes i mars 2013. Den tredje utgåvan av StarCraft II, Legacy of the Void, släpptes i november 2015. Det ursprungliga spelet och dess expansion har blivit lovordat som ett av de mest inflytelserika strategispel av sin tid.

Stor popularitet

Ett tangentbord i neon

Serien har samlat en trogen skara fans runt om i världen, särskilt i Sydkorea där professionella spelare och lag deltar i matcher, tjänar stora sponsorpengar och tävlar i tv-matcher. I juni 2007 hade StarCraft och Brood War sålt nästan 10 miljoner exemplar. Dessutom blev serien tilldelad en stjärna på Walk of Game 2006 och har fyra Guinness World Records i Guinness World Records Gamer Edition 2008. Det är väldigt få spel som fått lika många utmärkelser som StarCraft.

Den 27 mars 2017 släpptes Blizzard StarCraft: Remastered, en remastered version av det ursprungliga StarCraft. med en kärna av uppdateringar som uppdaterad grafik och reviderad dialog och ljud. Från och med den 19 april 2017 kan StarCraft och dess Brood War expansion laddas ner gratis att och spela från Blizzards hemsida.

StarCraft är ett legendariskt strategispel som vägrar att minska i popularitet. Om du söker svenskt lag i e-sport och vill spela StarCraft så finns det mycket och bra konkurrens även här i Sverige! Spelet verkar bara bli mer uppskattat ju längre tiden går just för att det är så tidlöst. Strategispel tenderar att tilltala många just genom strategin, här är inte grafiken så viktig. Även om det är ett stort plus att den ser bra ut i just StarCraft. Att det fortfarande spelas på alla större turneringar i esport visar att spelet ännu håller hög standard!