Fler unga intresserar sig för e-sport

Visste du att man kan tävla i datorspel? Den första tävlingen gick av stapeln redan 1990, det var Nintendo som ordnade ett världsmästerskap och vinnaren fick en spelkassett i silver. Idag kallas det för e-sport och det är ett samlingsbegrepp för tävlingar som sker på dator eller med konsoler. De tävlande spelar mot varandra på internet eller i ett nätverk, så kallat LAN. Det var i Sydkorea som mankom på begreppet i slutet på 90 talet och då handlade det om det kända spelet Starcraft.

 

Men kan det kallas sport?

Det sker just nu en miljonsatsning på e-sport i hela världen. 2008 bildades till exempel Svenska E-Sports Föreningen och de jobbar aktivt för att e-sport ska räknas som all annan idrott och kunna tillhöra Riksidrottsförbundet. 2016 skapades Svenska E-sports Förbundet och de jobbar för att samla alla föreningar som vill tävla eller spela socialt. Det ordnas ofta tävlingar både i Sverige men också internationellt där vinstsummorna kan vara hissnande. Till exempel The International 2015 som är en Dota 2 tävling. Där var prispotten tillslut uppe i ca 18 miljoner dollar! Det ordnas regelbundet turneringar för olika spel, hur turneringen är upplagd beror lite på formatet på spelet. De flesta eventen sänds på tv och de är också öppna för publik.

Det drar publik, och inte bara på tv

När ett nytt spel kommer ut på marknaden så följer i regel en hel del merchendise, det kan till exempel vara barnkläder eller leksaker och filmer. Det är ett sätt för tillverkaren av spelet att skapa en trend och livsstil och på så sätt få spelarna att stanna kvar. Om man tänker på till exempel spelet Pokemón som slog stort för några år sedan, och fick en renässans i och med lanseringen av Pokemón Go, så har det nästan blivit en folkrörelse. Det finns förutom kläder och leksaker även ryggsäckar och utrustning till iPad och smartphones. Om jag fortsätter med exemplet Pokemón Go så använde även skolorna den under elevernas idrottslektioner för att motivera till rörelse. Så det kan nog kallas för sport!